hits

Drømmer du om en feriebolig i Spania?

Som kjent kan en drøm raskt utvikle seg til et mareritt. For tre år siden mente vi at vi hadde kjøpt  det som skulle bli vår drømmebolig. Vi hadde ikke gitt all verden for den men mente at den hadde et stort potensiale. Joda, den hadde det, og etter at vi hadde gjort noen små endringer og ikke minst vasket alt fra gulv til tak, var den det - i en periode? Skrev for øvrig et blogginnlegg om dette sommeren 2016.

 

Finanskrisen i  2007/2008 sendte boligprisene i Spania rett til bunns. Prisutviklingen i Spania har fra ca. 2010 vært oppadgående. De som investerte i feriebolig i disse årene fikk således flotte boliger for en forholdvis beskjeden sum. Men du kan fortsatt få en fin bolig til under millionen. Det er kanskje derfor ca. 10 % av oss nordmenn enten allerede har bolig eller ønsker å kjøpe bolig i utlandet, der Spania er en klar favoritt. Favorittområdene er Costa Blanca (øst) og Solkysten (syd).

 

Da vi kom til Costa Blanca-kysten første gag, var det på visningstur. Med utgangspunkt i Alicante, ble vi tatt med på turer sørover mot Torrevieja. Vi ble vist forskjellige områder, men ingen av oss var kjent fra før og det hele kjentes kaotisk og overveldende. Det samme gjaldt boligene vi ble vist. Boligen vi til slutt endte med å kjøpe, hadde vi definitivt ikke kjøpt i dag, dersom vi hadde kunnskap om området der boligen lå. Vi lot oss blende av en nyoppusset og fin leilighet med flott takterrasse. Ja, slik sett var det ikke noe å utsette på kjøpet. Det megleren, for øvrig norsk, garantert var klar over, var at området led under et gedigent kakerlakkproblem. Slik sett er jeg slett ikke sikker på at det er et stort pluss å kjøpe gjennom en norsk megler. 

 

Viktigst er det nok at du og megleren din snakker samme «språk» og at du har en advokat du kan stole på. Skriv for all del ikke under på noe du ikke er sikker på innholdet av. Ved valg av megler ville jeg startet med å sjekke anbefalinger på nettet. Det er flere Spaniasider, bl.a. på facebook  der man kan dele erfaringer om det meste. Sjekk også hva megleren kan tilby av tjenester etter kjøpet. Vi valgte også denne gangen en norsk megler. Det er vel noe med det at det kjennes godt og trygt å kjøpe bolig gjennom «en av våre egne». Naive er vi som tror at nordmenn er så mye ærligere og mer redelige enn andre. Ha på minnet at hvem som helst kan bli eiendomsmegler i Spania. Denne gangen vil jeg si at vi hadde mer flaks med leiligheten og beliggenheten enn med megleren. Frem til kjøpet var et faktum, var servicen upåklagelig. I etterkant har hun stadig glemt avtaler og det er åpenbart at det kun er penger som styrer hennes aktiviteter.

 

Mitt råd er å velge en megler med lang erfaring og som tar deg og dine behov seriøst - og som ikke minst har gode referanser. Når du så kontakter megler er det viktig at du på forhånd har tenkt grundig over hva du ønsker deg av boligen og ikke minst; budsjett. En seriøs megler vil da  være forberedt, og kan vise deg boliger som er innenfor kriteriene du selv setter.  Noen eiendomsmeglere vil nok vise deg boliger langt over ditt budsjett. Dersom du som kunde lar deg  lokke til å gå høyere, vil megleren også oppnå høyere provisjon. Eiendomsmeglerne har provisjon på salget og ingen fastlønn. Dersom det skjer, vil jeg anbefale deg å styre unna.

  

Når du har funnet boligen du ønsker å kjøpe, forsøk deg på et lavt bud, men innenfor rimelighetens grenser. Får du tilslag, må du betale et depositum for å reservere den. Slik forhindrer  du at boligen blir solgt «flere ganger». I Spania kan nemlig flere meglere selge den samme boligen.

 

Tidligere var det spanske markedet mye «villere» og det var lett å havne i et skikkelig uføre. Kjøp av bolig i Spania er nå regulert gjennom det spanske lovverket. Det innebærer blant annet at du ikke lenger risikerer å kjøpe en bolig som har gjeld til oppover pipa, vel å merke dersom megleren/advokaten gjør jobben sin. De skal blant annet sjekke at det ikke er heftelser på eiendommen. Krev dokumentasjon ved eventuelle heftelser. I Spania følger nemlig gjelden eiendommen og ikke selgeren. Dersom skatter og avgifter ikke er oppgjort vil du måtte overta disse.

 

Skatter, avgifter og omkostninger utgjør vanligvis ca.13 % på kjøpesummen. Advokaten din vil sørge for at du får et NIE-nummer. Dette er et ID-nummer som alle som kjøper bolig i Spania må ha. Ved eiendomsoverdragelsen stiller du hos Notarius Publicus sammen med din advokat, eller du kan gi advokaten din fullmakt til å handle på dine vegne.

 

Hva skal du se etter ved valg av bolig? Til det må jeg først og fremst svare at det er individuelt; individuelt hva man  ønsker, hva man  er villig til å betale for boligdrømmen osv. Men jeg vil tro at beliggenhet er en faktor som påvirker de fleste boligkjøp. Er det viktig for deg at leiligheten ligger lett tilgjengelig i forhold til flyplass? Hva ønsker du å se når du drar fra  gardinene om morgenen? Er det viktig for deg at du har butikker i nærheten? Dersom du ikke har bil kan det fort bli et problem. Tenk deg at du for eksempel må bære tunge vannflasker et par kilometer eller at  du og din kjære stadig må diskutere hvem som skal kjøre når dere skal ut på restaurant. Selv om taxi er forholdsvis rimelig, vil det bli dyrt over langen. Eventuelt kan offentlig kommunikasjon kompensere. Hvor viktig er det med utsikt? Hva med  innsyn? Ja, det er mange faktorer som spiller inn ved valg av bolig - noen vil være de samme når du kjøper bolig i Norge, og noen spesielle for Spania og andre land der varmen råder?.  Uteplassen er ett eksempel, basseng og nærhet til strand er andre eksempler.

 

Her  ved La Mata-stranden fant vi vårt paradis.

Det finnes mange gode både norske og utenlandske nettsider hvor du kan finne  drømmeboligen. På de spanske sidene vil du gjerne finne mange flere boliger til salgs enn på de norske. Det skyldes at de norske meglerne gjerne velger ut de beste, og selvfølgelig også de boligene denne megleren har eksklusiv rett til å selge. Benytt gjerne finn.no eller den «spanske versjonen» som er kyero.com. Bruk tid og gjør gjerne avtale med flere meglere.

 

Det å kjøpe bolig er en veldig viktig beslutning. Under følger punktene som vi ønsket å vektlegge. For oss ble det en suksess denne gangen.

 

  1. Område: Vil anbefale deg å reise nedover noen ganger i forkant for å få bedre kjennskap til de ulike områdene. Selv synes jeg det kan være enklere å finne ut hvor jeg IKKE vil bo.
  2. Uteplass: i Spania tilbringer man naturligvis det meste av tiden utendørs. En god uteplass uten innsyn var veldig viktig for oss. Det samme gjaldt utsikt.
  3. Nærhet til butikker og restauranter
  4. Det er ikke alltid sol og varme i Spania. Derfor kan det være lurt å velge en bolig der man også har en god inneplass når det er dårlig vær. I den første  leiligheten vi kjøpte, opplevde vi å bli sittende inne i en mørk leilighet uten utsikt når det regnet og stormet som verst rundt oss. Selv synes jeg det kan være fascinerende med skikkelig ruskevær, men da er selvfølgelig vinduer vi kan se ut igjennom et must. En innglasset veranda e.l. kan være en god løsning. Pass på at det ikke er mulighet for at vann trekker inn i boligen.
  5. Urbanisasjon. Det er naturligvis tryggere å bo i en urbanisasjon med stengte dører rundt, gjerne med parkering på innsiden eller i garasjeanlegg. Er det vakthold i tillegg, er det naturligvis et stort pluss.
  6. Nærhet til strand. Ikke  alle synes  det er så viktig, men med barn eller barnebarn på besøk,  kan det være kjekt at stranda er innen gåavstand eller en kort kjøretur. De fleste urbanisasjoner har basseng. Sjekk fellesutgifter!
  7. Antall soverom og bad. Dersom du skal leie ut, vil jeg anbefale minimum 3 soverom slik at du eventuelt kan oppbevare dine personlige eiendeler i  ett av soverommene  og låse det av etter behov.. Ellers vil det selvsagt være opp til deg og hvor mange du ønsker å ha på overnattingsbesøk samtidig. Vil allikevel si at du først og fremst skal kjøpe bolig til deg selv og eventuelt din partner, men at det selvfølgelig bør være muligheter for
  8. overnatting av familie og venner.
  9. Er det installert air-condition som dekker alle soverom? Dette er mye rimeligere i Spania, ca. NOK 6-7000 per enhet inkludert montering, men det beste er naturligvis at det er installert på forhånd. Spesielt i juli og i august er air-condition en nødvendighet.
  10. Nærhet til flyplass.  Sett deg inni  i hvilke flyalternat​iv som finnes? Med tanke på punkt 7, vil det  være viktig dersom du selv ønsker å besøke boligen ofte og også dersom du  ønsker å låne den bort.

 

Så er det bare å nyte Spanias herlige klima og fantastiske strender,  god mat og godt drikke. Lykke til med valg av bolig! 

 

Flott utsikt fra leiligheten vår.

 

#spania  #costablanca  #feriebolig  #fremtid 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

susanshverdagsgleder

susanshverdagsgleder

55, Bærum

Jeg har en livserfaring på 55 år. Jeg vokste opp i idylliske Svelvik, men har bodd i Bærum de siste 30 årene. Har 4 voksne barn (datter og tre sønner) som jeg naturlig nok er veldig glad i. Jeg er så heldig å ha dem i nærheten alle fire. De 5 siste årene har jeg hatt samboer. Jeg har opplevd mye sykdom, men bruker ikke verdifull tid på å synes synd på meg selv. Det er heller slik at sykdommen har gjort meg sterk og gitt meg masse pågangsmot. I 2008 fikk jeg diagnosen Parkinsons sykdom, men sykdommen har ikke opptatt meg mye til tross for at den gradvis gjør meg mer og mer hjelpeløs og ute av stand til å klare meg selv. Men det hjelper å sette ting i perspektiv. Jeg har så langt vært ganske heldig og har til dags dato ikke sørget over sykdommen, med unntak av korte øyeblikk da jeg har oppdaget nye ting jeg ikke lenger er i stand til å gjøre. I 2016 ble jeg parkinsonoperert (DBS-operasjon) med svært godt resultat. Det var som å gjennomgå en foryngelsesprosess. Jeg har vært veldig heldig som har fått livet i gave på nytt. Jeg tok et valg eller en risiko om du vil og satset mye for å få et godt liv. Det har jeg fått til tross for at livet fortsatt har noen begrensninger. Uansett ligger ansvaret for å ha det bra først og fremst hos meg/deg selv. Vi må alle kjempe for å holde hode over vannet, men for meg er det ikke et spørsmål "om" jeg skal orke eller ikke. Det er en selvfølge for meg som elsker livet. Dessuten tenker jeg at litt motgang bidrar til å forme en til et sterkere, og i mange tilfeller bedre, menneske. Summen av din personlighet, påvirkningen fra din nærmeste familie og venner, samt dine erfaringer, har formet deg til den du er.

Kategorier

Arkiv